torsdag 3 februari 2011

En studie i brott,1958.

James Stewart och Kim Novak spelar med i Hitchcocks mästervärk från 1958 om en detektiv från San Fransisco som får i uppdrag att skugga frun till en gammal vän,och blir förälskad i henne.James Stewart spelar John "Scottie" Ferguson,detektiven som får i uppdrag att skugga Madeleine/Judy spelad av Kim Novak.Filmen,som är inspelad på plats i San Fransisco,hade svensk premiär 26 december 1958.

Ingen kunde som Hitchcok skapa en känsla av smygande rädsla och klaustrofobi när hans hjälte/hjältinna råkar ut för osannolika brott,som i den här öppningsscenen med James Stewart.

3 kommentarer:

Anna sa...

Den filmen är en klassiker, helt klart! En av mina favoritfilmer. De underbara skickliga skådisar, som du uppgav namnen på.

Tragiskt, att Kim Novak ligger i kampen mot cancer. Måtte hon klara sig & får leva längre till, hon är väl runt 75 tror jag.

Mon sa...

Har Kim Novak cancer?Hon också?Vad hemskt.Hon var med i Falcon på Kanal 9 för inte så länge sedan som Kit Marlow(dem repriserar om Falcon nu) och jag såg en film med henne på TCM förra veckan.vad tråkigt.

Anna sa...

Ja, fruktansvärt! Bröstcancer som hon blev drabbad förra året & genomgår behandlingen.
Såg Falcon Crest 2 år sedan på kanal 9, nu repris för 3 gången.
En underbar serie.

Vad hette filmen som du såg med Kim Novak?