torsdag 3 februari 2011

Härifrån till evigheten (1953)

Det är 1941 och dem amerikanska trupperna befinner sig på Hawaii.Läget är mycket spänt mellan USA och Japan,händelserna vid Pearl Harbor lurar runt knuten.Den oberäknelige menig Robert Lee Prewitt,spelad av Montgomery Clift, manipulerar sin omgivning till att göra vad han vill.Detta får hans vän menige Angelo Maggio att oroa sig för honom.Maggio gör allt han kan för att hjälpa sin vän Robert Lee,medan han brottas med sina egna problem.En kapten med bekymmer,Segt.Warden(Burt Lancaster),har en affär med den gifta Karen Holmes (Deborah Kerr).Härifrån till evigheten är omgärdad av myter.Det sägs att Frank Sinatra,som hade starka maffiakontakter,hittade manuset till filmen och ville sälja det till Columbia Pictures där han dåvarande fru Ava Gardner var kontrakterad.Columbias dåvarande chef Harry Cohn nappade inte på förslaget men Sinatra övertalade honom.Sinatra,som inte stod högt i kurs hos studiochefen,fick slåss länge och väl för en roll i filmen.Han gick så långt att han erbjöd sig att gå ned i lön. Frank Sinatra fick bara $8.000 för besväret.

Härifrån till evighetens mest berömda scen,den i vattenbrynet med storstjärnorna Burt Lancaster och Deborah Kerr,kom till först efter flera ändringar i manuskriptet.Stjärnorna skulle egentligen vara påklädda ståendes på stranden och se varandra djupt i ögonen,ivrigt påhejad av filmens regissör,Fred Zinneman.Men stjärnan Burt Lancaster tyckte annorlunda.Han ville att scenen skulle innehålla någonting nytt.Han ville göra scenen horisontellt i vattenbrynet.

Scenen filmades på Halona Cove på Oahns östra sida nära Koko Head Crater och den berömda Sandy Beach,som efter filmen blivit en av Hawaiis största turistattraktioner.



Deborah Kerr kom flera år senare att sammanfattad filmen med följande mening:
"Jag tror inte någon trodde på min förmåga att agera innan jag drog på mig den där baddräkten".

4 kommentarer:

Anna sa...

Den scenen blev en oförglömlig klassiker, som blev en favorit på allas läppar. Den förs fortfarande på tal, ibland ser man bilden i tidningar. Jag har sett den ett par gånger, pga Deborah Kerr var en fantastisk skådis.

Intressant, det där vad hon sade om baddräkten. Visste ej, kul :)

Gillade henne även i Barbara Taylor Bradfords filmer, om du sett?

Mon sa...

Anna,vad roligt att du också gillar Deborah Kerr.Jag har inte sett någon annan BTB filmatisering än Emma Hart.Var hon med i den?

Anna sa...

Vi har visst samma smak om skådisar & filmer, definitivt :)
Ja, Deborah Kerr var i två eller tre Emma Harte filmer.

Kul att du har sett dem, visst är filmerna riktigt bra. Hon är fantastisk som Emma Harte & Jenny Seagrove som spelade henne som ung, hon var duktig.

Mon sa...

Ja,dem varjättebra.jag såg dem på tv för längesedan.Det är synd att dem inte gör tv som dem gjorde förr,jag äslkar mini serier.